Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan afirmă că România se află într-o „poziție nefavorabilă” în fața investitorilor străini din cauza costului mare al forței de muncă, el spunând însă că nu crede că cineva aflat la putere „va mai îndrăzni vreodată să reducă salarii sau pensii în România”.
Theodor Stolojan a afirmat, vineri, la Pitești, la o dezbatere privind locurile de muncă în Uniunea Europeană și liberul acces la acestea că România are „o problemă serioasă cu povara fiscală pe forța de muncă, care nu încurajează sub nicio formă crearea de locuri de muncă”.
„Ceea ce ne doare în România este creșterea economică care nu produce locuri de muncă. Dacă ne uităm la numărul de salariați, batem pasul pe loc”, a spus Stolojan.
Eurodeputatul a arătat că în România la un salariu net de 1.634 de lei costul total al forței de muncă pentru angajator este de 2.983 de lei.
„Acest lucru ne situează într-o poziție nefavorabilă când investitorii se uită pentru oportunități de investiții”, a mai spus Stolojan.
Europarlamentarul a mai spus că autoritățile române discută despre eventuala reducere a costului forței de muncă prin reducerea cu cinci la sută a contribuției la asigurări sociale, dar că această discuție este, de fapt, „o discuție între a mări impozitele și taxele pe consum și a reduce aici (la asigurările sociale – n.r.”.
„Se tot discută cum să reducem costul forței de muncă. Se discută că undeva la mijlocul acestui an se va face o analiză, se va vedea dacă se pot reduce contribuțiile de asigurări cu cinci puncte procentuale și eu v-aș ruga să spuneți dumneavoastră de unde să reducem: de la contribuția de pensii de 20,8 procente pe care o plătește angajatorul, să reducem de la contribuția de sănătate pe care o plătește angajatorul? Pentru că ideea e de a reduce angajatorului, nu de a reduce de la angajat și să-i rămână lui mai mulți bani în buzunar, ci a rămâne mai mulți bani angajatorului care să fie stimulat să creeze mai multe locuri de muncă. Până la urmă, această discuție despre reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuțiilor de asigurări sociale de fapt, în mod real, este o discuție între a mări impozitele și taxele pe consum, pe energie sau pe altceva și a reduce aici, deoarece orice reducere făcută în zona asta înseamnă că dacă reduci cinci puncte procentuale la sănătate altcineva să vină să pună banii ăștia în bugetul sănătății. La pensii nu mai discut. România, din cauza problemei demografice, are poate cea mai proastă relație dintre numărul celor care muncesc și numărul celor care sunt la pensie. Deci a reduce contribuția pentru pensii cu cinci puncte procentuale înseamnă a aduce bani din altă parte la fondul de pensii, dacă nu vrei să reduci cumva pensiile, ceea ce nu cred că cineva afla la putere va mai îndrăzni vreodată să facă în România – să reducă salariile sau să reducă pensiile”, a declarat Theodor Stolojan.
La finalul dezbaterii de la Pitești, Stolojan a anunțat că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European.